P. KAŽIMÍR: Grécko si musí plniť úlohy na získanie finančných tranží

13.05.2013 Celý región

Brusel 13. mája (TASR) - S novým gréckym ministrom financií Jannisom Sturnarasom je oveľa lepšia komunikácia ako s predstaviteľmi predošlých gréckych vlád. Uviedol to dnes minister financií SR Peter Kažimír po príchode do Bruselu, kde Euroskupina očakáva schválenie tranží záchranných úverov pre Grécko a Cyprus.

Ministri financií eurozóny začali pravidelné každomesačné rokovania krátko po tretej hodine. Hlavným bodom by malo byť rozhodovanie o ďalších tranžiach pre Grécko. Vláda v Aténach očakáva, že v rámci záchranného programu v máji dostane na účet 4,2 miliardy eur a v júni ďalších 3,3 miliardy eur.

Na otázku, či grécka vláda splnila všetky podmienky na získanie záchranného úveru, Kažimír uviedol, že si podobne ako väčšina jeho kolegov pozorne vypočuje najnovší prehľad o situácii v Grécku.

"Nič nie je, samozrejme, rozhodnuté. Nám je jasné, že sa na to čaká aj v Aténach, ale je to o úlohách, ktoré si treba plniť," povedal Kažimír na adresu Grécka.

Šéf slovenského rezortu financií zároveň priznal, že v rámci Euroskupiny po príchode Jannisa Sturnarasa nastala úplne iná komunikácia.

"Máme skvelého kolegu, ktorý robí dobrú robotu," ocenil Sturnarasove úsilie Kažimír.

Grécky minister financií koncom minulého týždňa (9. 5.) vyjadril nádej, že ekonomika krajiny sa začne zotavovať z recesie už na budúci rok a zároveň začne klesať aj miera nezamestnanosti. Grécko bojuje s recesiou už šiesty rok po sebe.

Euroskupina bude dnes rozhodovať aj o vývoji situácie na Cypre a o možnom poskytnutí úveru pre tento ostrovný štát. Cyprus v najbližších týždňoch očakáva poskytnutie prvej tranže vo výške 3 miliardy eur od eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Ministri budú diskutovať aj o situácii v Portugalsku, kde Ústavný súd zablokoval prísne reformy, ktoré pripravila vláda za účelom splnenia podmienok na čerpanie medzinárodnej finančnej pomoci.

Ministrom financií eurozóny sa dnes v Bruseli predstaví aj ich nový kolega z Talianska Fabrizio Saccomanni, ktorý by mal načrtnúť vízie o oživení talianskej ekonomiky.


Grécko plní podmienky finančnej pomoci, takže dostane ďalšie peniaze

Grécko môže vďaka pokroku pri sanácii verejných financií a realizácii reforiem počítať s uvoľnením ďalších peňazí zo záchranného balíka, informovala agentúra DPA.

Takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), považuje za splnenú väčšinu podmienok, ktoré dostali Atény za úlohu do konca marca. To vyplýva z dnes predloženej správy Európskej komisie, ktorá hodnotí plnenie podmienok finančnej pomoci. Komisia navrhuje uvoľnenie ďalej tranže vo výške 7,5 miliardy eur z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF).

Grécko by malo prvú časť z tejto tranže vo výške 4,2 miliardy eur dostať ešte v máji a zvyšok v júni, uvádza sa v liste štátneho tajomníka nemeckého ministerstva financií Steffena Kampetera adresovaného rozpočtovému výboru nemeckého parlamentu.
 

Vyberte región